Glutenfri recept på mat och bullar

Glutenfri recept på mat och bullar

Här kommer en lång och inspirerande guide med glutenfria recept på både mat och bullar, perfekt för dig som vill äta gott utan gluten – oavsett om du har celiaki, är känslig mot gluten, eller bara vill testa något nytt!

Att hänga kuriosa flaskor för värmeljus i dina fönster för mysbelysning på kvällen
Att hänga kuriosa flaskor för värmeljus i dina fönster för mysbelysning på kvällen

🥘 GLUTENFRI MAT – LÄTTA, SMAKRIKA OCH VARDAGSVÄNLIGA RECEPT

Att laga glutenfri mat handlar inte om att kompromissa – det handlar om att välja smarta råvaror och använda naturligt glutenfria alternativ. Här är några recept du enkelt kan laga hemma.


🌯 1. Glutenfri kycklingwrap med bönröra

Ingredienser (2 portioner):

  • 2 glutenfria tortillabröd

  • 2 kycklingfiléer

  • 1 burk svarta bönor

  • 1 avokado

  • ½ rödlök

  • 1 vitlöksklyfta

  • Olivolja, salt, peppar, lime

Gör så här:

  1. Stek kycklingen i olivolja med salt och peppar, skiva den tunt.

  2. Mosa bönorna med avokado, vitlök, lime, salt och finhackad rödlök.

  3. Värm tortillabröden.

  4. Bred ut bönröran, lägg på kyckling och eventuellt lite sallad eller koriander.

  5. Rulla ihop och servera!


🍚 2. Krämig kokosgryta med sötpotatis och linser (vegansk)

Ingredienser:

  • 1 sötpotatis

  • 1 burk kokosmjölk

  • 1 dl röda linser

  • 1 gul lök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 tsk curry

  • ½ tsk gurkmeja

  • Salt, peppar, lime

Gör så här:

  1. Fräs lök och vitlök i lite olja.

  2. Tillsätt tärnad sötpotatis, curry och gurkmeja. Rör om.

  3. Häll i kokosmjölk, linser och 1–2 dl vatten.

  4. Låt sjuda tills linser och potatis är mjuka (ca 15–20 min).

  5. Smaka av med salt, peppar och limejuice.

Servera med ris eller glutenfritt naanbröd.


🥗 3. Glutenfri pastasallad med fetaost och soltorkad tomat

Ingredienser:

  • 200 g glutenfri pasta (t.ex. majs- eller rismjöl)

  • 100 g fetaost

  • 5–6 soltorkade tomater

  • 1 näve ruccola

  • ½ rödlök

  • Olivolja, balsamvinäger, salt, peppar

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisning.

  2. Hacka tomater, rödlök och fetaost.

  3. Blanda ihop allt i en skål med ruccola.

  4. Ringla över olivolja och balsamvinäger, smaka av.

Perfekt till lunchlådan eller picknick!


🧁 GLUTENFRIA BULLAR – MJUKA, SAFTIGA OCH DOFTANDE

Att baka bullar utan gluten kräver lite annorlunda teknik och ingredienser eftersom gluten ger struktur och elasticitet. Men med rätt recept får du lika goda och saftiga bullar – utan magen protesterar!


🥯 Glutenfria kanelbullar (ca 12 st)

Du behöver:

Deg:

  • 25 g jäst

  • 2,5 dl mjölk (gärna rumstempererad)

  • 0,5 dl socker

  • 1 tsk psylliumhusk (viktigt!)

  • 75 g smör (rumsvarmt)

  • 1 ägg

  • ca 5 dl glutenfri mjölmix (gärna för söta degar)

Fyllning:

  • 50 g smör

  • 0,5 dl socker

  • 1 msk kanel

Pensling & topping:

  • 1 ägg

  • Pärlsocker


Så bakar du:

  1. Blanda jäst + mjölk och låt jästen lösas upp.

  2. Tillsätt socker och psylliumhusk. Låt svälla i 10 min.

  3. Rör i smör och ägg. Tillsätt mjölmixen lite i taget tills du får en kladdig men formbar deg.

  4. Låt jäsa under duk i 45 min.

  5. Kavla ut degen (använd plastfolie ovanpå degen för att kavla utan kladd).

  6. Bred ut fyllningen, rulla ihop och skär i bitar.

  7. Lägg bullarna i formar eller på bakplåt. Jäs 30 min till.

  8. Pensla med ägg och strö över pärlsocker.

  9. Grädda i 225°C i ca 10–12 minuter.

Tips: Vill du göra dem extra saftiga? Pensla med smör efter gräddning och täck med bakduk medan de svalnar.


🍫 Variation: Glutenfria chokladbullar

Byt ut kanelfyllningen mot:

  • 50 g smör

  • 1 dl hackad mörk choklad

  • 1 msk kakao

  • 1 tsk vaniljsocker


💡 Tips för glutenfri bakning

  • Psylliumhusk och fiberhusk är avgörande – de binder vätska och ger degen struktur.

  • Använd formar eller bakplåtspapper – glutenfria degar är kladdigare.

  • Jäs alltid tillräckligt länge.

  • Låt bullarna svalna innan du smakar – då hinner de sätta sig bättre.


📦 Bonus: Förvara glutenfritt

  • Glutenfria bullar kan frysas in direkt efter att de svalnat.

  • Glutenfria matrester håller sig bra i kylen i 2–3 dagar.

  • Använd alltid rena redskap – för att undvika kontaminering.


🎯 Sammanfattning

Att laga glutenfri mat och baka bullar hemma behöver inte vara svårt eller kompromissa med smak. Med rätt ingredienser, några knep och lite kärlek i köket kan du skapa rätter som hela familjen gillar – oavsett om de äter gluten eller inte. Det handlar inte bara om att undvika något, utan om att upptäcka nya sätt att njuta av god mat.

Vill du ha fler glutenfria recept – kanske tårta, pizza eller pannkakor? Säg till, så hjälper jag dig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *