Vad Tror Amerikanare Om Sverige Och Svenskar?

När vi kommer över att amerikanare dels blandar ihop Schweiz med Sverige och imitationerna av svenska kocken ifrån mupparna så är det egentiligen inte mycket som dom känner till om Sverige. Dom flesta i det här landet kan inte ens hitta Sverige på världskartan. Men man får inte vara alltför kritisk. Amerikanare hittar inte många av sina egna stater eller städer på sin egen karta. Dessutom så är det en hel del i det här landet som inte ens har pass.

Att en svensk ser bra och attraktiv ut är en ganska vanlig åsikt. Men också att alla typiska svenska är blonda och blå ögda. Och då jag blir tillfrågad om kära Sverige, höjer man ögonbrynen ganak ofta. Är det sant att isbjörnar går på gatorna? Har ni inte otroligt höga skatter? Till det sista får man förklara i circa tio minuter hur systemet fungerar. För att beskriva för ett folk som tror att ett socialdemokratiskt system är detsamma som kommunistiskt kan ibland ta sin tid. Efter att ha förklarat det positiva och negativa så brukar dom bli lite långa i ansiktet och lite avundsjuka. Följarfrågan brukar vara vad jag gör i det här landet. Jag kan bara sucka och svara att det undrar jag också.

Andra tankar amerikanare kan ha om Sverige är god ost och chocklad vilket är sant, men då har vi hamnat i Schweiz igen. Eller när Agnetha Fältskog hade en hit 1983 med “Can’t Shake Loose”. Då disc-jockeyn på radion försökte utrycka namnet på artisten med stor svårighet sa min universitetskolega “hon måste vara ifrån Ryssland”. Det är i såna tider man sätter sig i halsen och blir helt stäld. Hon är ta mej fan svensk! Det mest chockande som jag fått höra en amerikanare påstå är, jag skulle aldrig åka till Sverige för att ni har mycket våldtäkt. Någonting som jag inte kände till eller hade haft i min omgivning. Var det sant? Visserligen, jag förstår att det har ändrat sig en del sen jag var i Sverige sist, men att våltäktstatistiken var så hög att det var någonting som landet var känt för var för mig en otrevlig nyhet.

Vad jag kom fram till när det gäller vad amerikanare känner till om Sverige och svenskar, inte mycket. I min ungdom förklarade en av mina vänner för mig att skilnaden mellan svenskar och amerikanare är att amerikanare känner till lite om mycket och svenskar känner till mycket om litet. Kanske är det så, men det är ledsamt för mig att ha en sån begränsad insikt i ett land som våran.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *